Cărţi plăcute

Nightwatch: Trilogia

Serghei LukyanenkoThe Night Watch Trilogy, Arrow Books, UK, 2007

Uitaţi tot ce ştiţi despre filme – nu aţi văzut filmele? huoooooo! trebuie să le vedeţi – pentru că deşi ideea generală este tot aia şi personajele sunt aceleaşi, relaţiile dintre ele sunt schimbate şi asta modifică tensiunile din roman. Nici nu se putea altfel, ar fi fost greu de ecranizat cartea cum a scris-o Lukyanenko.

CARTEA

O să fac o prezentare generală, urmând să revin cu detalii despre fiecare volum în parte.

Lumina şi Întunericul se luptă pe străzile Moscovei. În timp ce, în birouri, şefii celor două tabere pun la cale planuri prin care să câştige cât mai mulţi adepţi şi cât mai multă putere, agenţii Întunericului şi cei ai Luminii se supraveghează recipoc: Rondul de Noapte stă cu ochii pe ceea ce fac reprezentanţii Întunericului iar Întunericul trimite după ei Rondul de Zi. Intervenţiile asupra naturii umane sunt reglementate cu fermitate, fie în bine, fie în rău, orice încălcare fiind sancţionată.

De secole, cele două puteri se menţin în echilibru, orice câştig de o parte sau de alta putând debalansa lumea aşa cum o ştim. După al doilea război mondial au semnat şi un Tratat. Lupta lor este guvernată de Lege, în persoana Inchiziţiei (care veghează ca niciuna dintre părţi să nu încalce Tratatul) şi de Natură, în cazul acesta Penumbra, care intervine pentru a echilibra balanţa ori de câte ori Lumina sau Întunericul sunt pe punctul de a câştiga un avantaj prea mare asupra adversarului. Cu adversarii menţinuţi în acest echilibru forţat, singurul mod în care o parte poate să învingă este dacă Omenirea, de bunăvoie, neinfluenţată, ar opta în masă pentru una din puteri.

Cei doi lideri supremi, Gesar şi Zabulon, pun la cale scheme extrem de complicate, care implică manipularea şi chiar sacrificarea propriilor oameni. Scheme care uneori se bazează chiar pe faptul ca adversarul să se prindă de o parte din complot şi să reacţioneze într-un fel anume. Sau scheme în care adversarul pleacă satisfăcut că a câştigat, când de fapt câştigul real este de partea cealaltă.

Scheme la care Gesar este la fel de bun ca Zabulon, ba chiar mai bun dat fiind că în „Nightwatch” îl bate la puncte pe reprezentantul suprem al Întunericului. În „Daywatch”, volumul doi al trilogiei, Zabulon va mai egala din scor.

Aşa că luaţi orice conflict din istorie – Revoluţia Rusă, Războaiele Mondiale etc. – Lumina şi Întunericul s-au amestecat pe acolo şi nu totdeauna cum te-ai aştepta. Comunismul şi Revoluţia rusă au fost două experimente ratate puse la cale de Lumină, pentru a determina omenirea să o ia pe calea dorită de ei. Lucru pe care Zabulon nu încetează să i-l amintească lui Gesar cu ironie, ori de câte ori îi vine bine.

PUNCTE SLABE

Cred că asta devine obositor per ansamblu în trilogie: toată încrengătura asta de scheme şi parascheme. Dar o să vă anunţ despre asta la final.

O altă obiecţie este aceea că nu se simte niciun specific rusesc aici, referirile sunt extrem de vagi. Într-un fel este firesc, pentru că bătălia dintre cele două părţi se desfăşoară fără ca oamenii obişnuiţi să realizeze. Dar aş fi vrut să simt cumva Rusia post-comunistă, pentru că, înafară de câteva referiri la Stalin şi Kremlin, acţiunea s-ar putea petrece şi în SUA şi în Franţa.

FILMELE

Nightwatch, 2004 şi Daywatch 2006, ambele regizate de Timur Bekmambetov. Merită se le vedeţi. Filmelor nu le poţi reproşa că lipseşte specificul rusesc pentru că sunt filmate cu actori ruşi, în decorul ăla post-comunist şi chiar e o variaţie mişto să auzi forţele Luminii şi Întunericului ciondănindu-se în altă limbă decât engleza. Şi pentru imaginea unui stol de ciori învârtindu-se fără oprire deasupra unui bloc de tip comunist, aflat la marginea oraşului – e fermecător de dezolant.

Plus că regizorul are câteva găselniţe isteţe: reprezentanţii Luminii care circulă prin oraş deghizaţi în reprezentanţii companiei de electricitate! Nu? Lumină desigur!

RECOMANDARE

Când citiţi cartea, nu presupuneţi că ştiţi totul pentru că aţi văzut filmele, că unele premise au fost schimbate. În plus, povestea cuprinsă în filmele Nightwatch şi Daywatch abia umple coperţile primului volum scris de Lukyanenko. Despre care o să povestesc pe larg în altă postare.

8 gânduri despre „Nightwatch: Trilogia

 1. nigthwatch abia din a doua tentativa l-am vazut, prima oara mi s-a parut destul de greu de digerat, insa apoi a fost un regal de idei si personaje…partea a doua a parut un pic mai slabuta ca si intriga decit prima, la film cel putin…cartile le vazusem la nautilus dar nici nu am fost curios sa intreb, si oricum era destul de incomod sa intrebi tot timpul domnisoara de preturi…bine eu am stiut ce am vrut si m-am dus tintit, stiam si pretu si s-a rezolvat imediat, nu am mai zabovit mult sa-mi fac inima rea:)

 2. Eu o cumpărasem dinainte iar la târg m-am dus chitită să nu mă uit la bani (odată pe an merită!). Ce se întâmplă în filme, după cum am zis, intră în primul volum din carte. Iar partea a treia te scoate complet din previzibilul la care te puteai aştepta după primele două volume. O să postez despre ele dar e al naibii de greu să vorbeşti despre intrigi în aşa fel încât nici să nu bagi spoilere, nici să nu le minimalizezi.

 3. daca sunt de unde, merita:P…pai sincer nu am citit decit un pic din ce ai scris mai sus ca am zis ca poate povestesti de prin ele si daca o sa le prind vreodata pe mina macar sa nu stiu ce se intampla 🙂
  si nu stiam ca mai exista o partea a 3-a neecranizata:)cascat!

  1. Din păcate nu a fost tradusă în română, eu am citit-o în engleză, după cum se vede. A, între timp a devenit tetralogie dar nu am mai scris despre ultimul volum.
   Dacă poţi să citeşti în engleză, se găsesc în Bucureşti la librăria Nautilus şi poate şi la Librăria Eminescu de la Universitate, unde Nautilus mai trimite cărţi.

 4. Eu abia de când am început să citesc în engleză am început să apreciez munca traducătorilor. Mă trezesc citind câte o frază şi zicându-mi: Doamne, nu ştiu cum aş formula asta în română!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.