Cărţi plăcute

The Twilight Watch: Un trio formidabil

Serghei LukyanenkoThe Twilight Watch, Arrow Books, U.K. 2008

Panica domneşte în rândurile Luminii şi Întunericului. Şefii celor două puteri au primit scrisori anonime prin care sunt înştiinţaţi că un mafiot rus şantajează pe cineva plasat foarte sus în ierarhia Celorlalţi, cerând să fie transformat şi el într-o fiinţă cu puteri supranaturale şi ameninţând că altminteri va dezvălui lumii existenţa acestora. Gesar şi Zabulon sunt îngrijoraţi de existenţa unui trădător la vârf în rândurile lor. În plus, expunerea publică pare inevitabilă, pentru că niciun muritor nu poate fi transformat într-un Celălalt. Aceasta este o calitate cu care te naşti sau nu şi care nu se transmite de la părinţi la copii decât în cazuri de excepţie. (Vampirii şi vârcolcii sunt asemenea excepţii dar nimeni nu ar vrea să fie transformat în aşa ceva, fiindcă sunt creaturi inferioare şi tratate cu dispreţ de Ceilalţi).

Se zvoneşte printre Ceilalţi că ar exista o carte numită „Fuaran”, conţinând o vrajă prin care toţi oamenii ar putea căpăta puteri extraordinare, dar nimeni nu a văzut cartea, considerată a fi doar o legendă.

Anton Gorodeţki din Rondul de Noapte se trezeşte că trebuie să facă echipă cu un agent al Întunericului şi cu Inchizitorii Witiezslav şi  Edgar pentru a afla cine este mafiotul şi cine este trădătorul. Pentru Anton situaţia este dificilă, pentru că agentul Întunericului, Kostea, este fostul său vecin. Ocazie cu care constată că, din tânărul vampir idealist care a studiat medicina în speranţa că va găsi un leac pentru vampirism şi pe care Anton îl putea pofti oricând la el acasă, Kostea s-a transformat într-un agent al Întunericului şi un Mare Vampir. Ceea ce presupune o grămadă de victime umane.  Anton e cu atât mai furios cu cât, aparent, firea lui Kostea nu s-a schimbat şi tânărul vampir încearcă să refacă vechea lor prietenie, fiind sincer rănit de răceala cu care este tratat.

După rezolvarea cazului, Anton pleacă în concediu cu soţia sa, o vrăjitoare cu puteri excepţionale dar care a ales să nu servească Rondul de Noapte şi cu fetiţa lor, care dovedeşte un îngrijorător talent pentru vrăjitorie. În satul unde îşi petrec concediul, ei descoperă însă o misterioasă vrăjitoare, trăind în pădure. Femeia pare cumsecade, inofensivă, fermecătoare dar puterile ei sunt nebănuit de mari şi, în curând, Anton află că Inchiziţia a emis un mandat pe numele ei, cu zeci de ani în urmă. Este Arina nevinovată sau nu, este din rândurile Luminii sau ale Întunericului  şi cine a convins-o să strice un experiment aprobat de Lumină, Întuneric şi Inchiziţie?

Arina şi în special Kostea, care are în continuare idealuri şi vise nobile deşi s-a alăturat Întunericului (ca vampir el oricum nu poate fi primit în rândurile Luminii) îl pun la grea încercare pe Anton. Pe măsură ce află mai multe despre natura puterilor magice ale Celorlalţi, pe măsură ce descoperă că şi agenţii Întunericului au îndoieli, idealuri înalte, momente de sentimentalism, Anton devine din ce în ce mai decis să renunţe la Rondul de Noapte. Deocamdată însă trebuie să facă iarăşi echipă cu Kostea şi Edgar şi să afle dacă o carte furată din vasta bibliotecă a Arinei este cu adevărat legendara „Fuaran” şi dacă da, cine şi în ce scopuri şi-a însuşit-o.

ADÂNC ÎN PENUMBRĂ

În acest roman aflăm mai multe despre Penumbră, lumea paralelă în care  Lumina şi Întunericul îşi duc bătăliile. Până acum ştiam că există cel puţin două straturi de Penumbră, primul în care lumea arată la fel ca a noastră cu excepţia faptului că sunetele şi culorile sunt estompate iar mişcările încetinite şi cel de-al doilea în care nu există nimic,  ci doar ceaţă. În Penumbră, Celalţi îşi pierd înfăţişarea umană. Zabulon, de exemplu, arată ca un demon iar frumoasa Arina ca o ruină bătrână.

Acum aflăm că există cel puţin cinci straturi de Penumbră. Un vrăjitor poate pătrunde cu atât mai adânc cu cât este mai puternic. Nu este recomandabil să pătrunzi mai adânc decât te ţin puterile, pentru că rişti să nu te mai poţi întoarce. În acest context, bătăliile magice care au loc pe tărâmul Penumbrei devin jocuri cu miză mare şi avem parte de vreo câteva în carte.

RUSIA, ÎN SFÂRŞIT!

Mă plângeam eu că nu se simte specificul rusesc. Iată că acum putem arunca o privire la Rusia modernă. Anton Gorodeţki se mută, undercover, în cartierul de locuinţe de lux ridicat în Moscova pentru noii îmbogăţiţi (ca să găsească mafiotul de mai sus). Tranziţia în Rusia este atât de nesigură, încât o bună parte dintre cei care au cumpărat apartamente nu şi le mai pot permite. Ca urmare, cartierul de lux, deşi perfect funcţional, cu mall, cu paznici privaţi etc. este pe jumătate nelocuit. Într-un bloc poţi găsi doar doi locatari pe un întreg palier, unul singur pe un altul; mai rău, şi cei care s-au mutat nu au avut bani pentru a termina amenajarea apartamentelor.

Aşa ajunge Anton să înfiripeze o frumoasă prietenie cu un vecin, bazată pe completarea lipsurilor: Anton nu are duş şi toaletă iar Las nu are frigider, aşa că se fâţâie în sus şi în jos între etaje pentru a beneficia unul de facilităţile celuilalt.

CEA MAI NOSTIMĂ SCENĂ

Când Anton încearcă să dea şpagă unui paznic al imobilului şi eşuează, alegându-se în schimb cu o morală cruntă din partea şefului acestuia:

Unde v-aţi crezut domnule Gorodeţki, să vă purtaţi ca într-o instituţie de stat – dacă-mi scuzaţi expresia?, zice şeful.

Dar şi Anton găseşte o scuză!

Am alergat de la un birou la altul toată săptămâna ca să îmi înregistrez firma. A fost un gest reflex…

2 gânduri despre „The Twilight Watch: Un trio formidabil

    1. Ei, mie îmi place să cred că, fiind o postare mai de început, când nu prea intra lume pe aici, atunci nu s-o fi nimerit nimeni care să fi citit cartea, iar cei care au intrat după aia nu or mai fi citit postările din urmă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.