Cărţi: Pierdut timp, îl declar nul

Trilogie? Nu, mersi!

Larry Niven, Jerry Pournelle, Steven Barnes Moştenirea Heorot, Nemira 2008

Este cartea întâi dintr-o trilogie, dacă am înţeles eu bine, şi este un roman de acţiune. Dar îşi ratează tot potenţialul – care există – aşa că anunţ de pe acum: n-am de gând să citesc continuările.

CU PUNŢILE TĂIATE

Pe scurt, o navetă spaţială aflată în misiune de colonizare ajungepe planeta vizată, una aflată destul de departe de casă încât problema întoarcerii să nu se poată pune. Coloniştii ori se adaptează, ori pier. (Mai ales că au şi dezasamblat părţi din navă pentru construcţia coloniei, iar somnul criogenic îndelungat a produs, în anumite cazuri, nişte efecte secundare de natură să dea fiori oricui). Tocmai când colonia părea un succes, oamenii se trezesc atacaţi de un prădător fioros şi  greu de distrus, împotriva căruia la început sunt neputincioşi. Şi, evident, nu e singurul exemplar.

Bineînţeles, sunt unii care neagă evidenţa până când nu au de ales, (ba chiar şi dincolo de asta, într-un mod cam absurd după mine), un erou clarvăzător care la un moment dat pleacă din colonie în sălbăticie aşa, de-a-n-pulilea, adică autorii ne oferă o motivaţie dar să fiu a naibii dacă mi se pare credibilă. Îl face pe erou să arate fie ca un puţoi imatur, fie ca pe un babalâc încăpăţânat în locul veteranului experimentat care este.

Romanul este cumva o reverenţă făcută poemului „Beowulf„, de aia monştrii vor fi botezaţi „grendeli”.

CE MI-A PLĂCUT

♦ Alienii sunt interesanţi, mai ales la început, iar prima parte a cărţii, până se debarasează de primul monstru, foarte alertă.

♦ Surpriza care apare aproape de final, când se descoperă geneza alienilor şi se vede că o anumită victorie ar putea de fapt să fie un eşec covârşitor. Face toţi banii pentru că ridică binişor miza care se cam fleşcăise.

CE NU MI-A PLĂCUTSPOILERE, DA?!


♦ Primul alien a fost mişto, periculos şi greu de ucis. În consecinţă, cel de-al doilea, un exemplar mult mai vârstnic,  ar fi trebuit să fie redutabil, că doar fiind “mama” ar fi trebuit să aibă mai multă viclenie, să fie mai puternică şi deci şi mai greu de eliminat. Or din păcate nu e aşa, ba chiar pare chiar cam tembelă în raport cu Grendel I.

♦ Finalul păcătuieşte prin exces de de toate. Inclusiv prin exces de grendeli. Şi dacă erau alienii atât de crunţi pe cât tot autorii ni i-au descris, e puţin plauzibil ca pământenii să-i poată măcelări în cantităţi atât de uriaşe (după ce cu primul s-au chinuit o grămadă şi, de unul singur, era să le distrugă toată colonia).

♦ În plus, când ai un prădător atât de feroce ca grendelii e stupid să îi aglomerezi în haite, că le diminuezi impactul, îi faci să pară ceva comun. Godzilla era numai una. King Kong la fel.

♦ Personajele – umane – mi se par prea lineare şi reacţiile lor adesea neverosimile, evoluţia lor – atâta câtă este – şi a relaţiilor dintre ele neplauzibilă. Eroul central mi se pare un cretin fixist, chit că el avea dreptate.

♦ O chestie mişto, aia cu persoanele afectate de somnul criogenic, este, din păcate, extrem de puţin exploatată în carte.

♦ După ce afli că romanul e inspirat de „Beowulf” şi te documentezi puţin cum e treaba cu „Beowulf„, ajungi să ştii ce se întâmplă în linii mari. Singura miză care îţi mai rămâne este aceea de a vedea care dintre personajele secundare scapă şi care moare, ceea ce nu-i nicio brânză în condiţiile în care te cam doare în Dorsalii Inferiori de ele. Că Beowulful local nu este în niciun pericol în etapa Heorot ca să zic aşa, mai încolo se nasolesc lucrurile…

♦ Adică trei oameni s-au chinuit la un roman şi a ieşit ASTA? Unde e Larry Niven aici, ce făcea, ţinea de şase? Se ducea să le ia celorlalţi ţigări şi shushi? Că parcă nu-i acelaşi om cu tipul care a scris „Lumea inelară”.

CEA MAI MIŞTO REPLICĂ (singura)

După primele atacuri ale prădătorului:

„De obicei număr oi. N-o să-ţi vină să crezi ce sărea astă-noapte gardul…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.