Na! Că poate dacă vorbeşte un ministru o să priceapă dracului odată lumea că, oricare ar fi problema cu dreptul de proprietate asupra casei, asta nu justifică să fie confiscat patrimoniul editurii! Ce mă chinui eu să explic, în van, de miercuri încoace. Greu, tată, greu!

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Național şi ministrul Kelemen Hunor şi-au manifestat solidaritatea cu Editura Curtea Veche la o conferinţă de presă susţinută de reprezentanţii Editurii, Irene şi Grigore Arsene la sediul MCPN. Patrimoniul Editurii a fost sechestrat ilegal, iar activitatea acesteia este suspendată de mai bine de o săptămână.

„Ceea ce se întâmplă de câteva zile bune cu această editură importantă din România este ciudat şi inacceptabil. Doresc să subliniez faptul că nu pun în discuţie o hotărâre a justiţiei, dar un lucru nu poate fi acceptat: să fie sechestrat patrimoniul editurii – calculatoare, manuscrise, alte documente. Fiindcă acest patrimoniu nu face parte din casa aflată în proces şi despre care există sau nu* o hotărâre judecătorească definitivă” – a declarat ministrul Kelemen Hunor la conferinţa de presă, subliniind totodată că doreşte ca fiecare cetăţean sau instituţie să înţeleagă că nu se poate sechestra întreg patrimoniul unei instituţii de cultură, indiferent că este publică sau privată. „Prin această prezenţă a mea la conferinţa de presă organizată la sediul ministerului am dorit să-mi manifest solidaritatea cu reprezentanţii Editurii” – a declarat ministrul Culturii şi Patrimoniului Național, menţionând că a avut discuţii pe tema clarificării acestei probleme cu ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga.

(Comunicat de presă publicat pe site-ul Ministerului Culturii)

Later edit: Mai multe detalii despre conferinţa de presă, incusiv noi explicaţii ale editurii, pe bookblog, care a avut un reprezentant la eveniment.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

* Eu nu pricep cum dracu, nici până în ziua de astăzi, nu s-a reuşit să se afle limpede dacă s-a pronunţat recursul mai devreme (era programat iniţial pentru decembrie) şi deci insul ăla e proprietar legal (pe imobil, repet, nu pe bunurile editurii) sau dacă nu s-a pronunţat o sentinţă definitivă (şi atunci încă nu avea ce să caute în casă – aşa e legal.). Avocaţii editurii Curtea Veche ce or fi păzind?