Jonathan Coe, un scriitor de care nuş cum se face dar n-am citit nimic până acum, a acordat agenţiei Mediafax un interviu în care atinge, printre altele, tema relaţiei dintre literatură şi new media:

Rep.: Credeţi că noile media vor schimba modul în care sunt scrise poveştile?

J.C.: Probabil că da, însă aceste schimbări vor avea loc într-un interval lung de timp. Scriitorii au tendinţa de a fi destul de conservatori în anumite domenii, iar romanul a demonstrat că este o formulă flexibilă, care se reface, după anumite modificări. Cred că încă nu trebuie să îl abandonăm. Din ce în ce mai mulţi oameni vor alege să citească pe ecran, cu ajutorul unor aparate portabile, dar, la început, vor citi, în principal, literatură convenţională. Treptat, cred că scriitorii vor fi atraşi irezistibil de posibilitatea de a include imagini, filme sau muzică, în poveştile lor. Dar acest lucru înseamnă dezvoltarea unor noi forţe creatoare, a unor noi colaborări şi negocierea unor aspecte dure în ceea ce priveşte drepturile de proprietate intelectuală. Aşa că nu mă aştept la o asemenea revoluţie în domeniul literaturii prea curând.

Ce să zic, eu iubesc romanul aşa, în forma lui tradiţională, dar tare aş fi curioasă ce-ar putea ieşi de-aici: romane cu coloană sonoră? compozitori scriind muzică pentru un roman aşa cu scriu acum pentru filme? artişti care să creeze mici filmuleţe care să ilustreze sau să însoţească un anumit moment dintr-o carte? Oare se pot face toate astea şi literatura să mai rămână totuşi literatură? Sau dacă vrem poveste plus muzică plus alte alea să ne ducem la cinema şi să lăsăm literatura să fie doar semne organizate pe o pagină?

Sigur, se poate ajunge la un soi de kitsch multimedia servit pe post de literatură, dar pân la urmă prostul gust a avut adoratorii lui în orice epocă.

Dezambiguizare: Vreau să spun că prostul gust n-a avut nevoie până acum de numitele „new media” ca să facă furori şi că nu exclud ca din această combinaţie de care vorbeşte Coe să iasă şi creaţii originale şi interesante. Întrebarea e în ce proporţie.

Anunțuri