Scrise pe marginea paginii

De ce dracu ai vrea să furi biografia lui Botezatu?

Cică biografia lui Cătălin Botezatu a fost anul trecut cea mai furată carte din reţeaua Diverta. Conform Mediafax, s-au găsit nu mai puţin de 78 de demenţi care şi-au asumat riscul de a fi prinşi numai ca să fure biografia unei nulităţi artificiale care nu are nici măcar meritul de a fi un ins pitoresc sau original. E cu atât mai grav cu cât cartea a fost lansată la sfârşitul lui noiembrie, deci într-o lună a fost furată mai mult decât altele într-un an.

Pe locul al doilea se situează „Secretul” de Rhonda Byrne (73 de exemplare). Întrucât nu auzisem nimic despre asta, m-am uitat pe net să văz ce este. Cartea e scoasă de editura Adevăr Divin (?!) şi cică:

Secretul a fost transmis de-a lungul epocilor, a fost mult râvnit, ascuns, pierdut, furat si adus cu mari sume de bani. Acest Secret vechi de secole a fost înteles de câtiva dintre cei mai importanti oameni din istorie: Platon, Galileo Galilei, Beethoven, Edison, Carnegie, Einstein – alaturi de alti inventatori, teologi, oameni de stiinta si mari gânditori. Acum, Secretul a fost dezvaluit lumii. Parti din Marele Secret s-au aflat în traditiile orale, în literatura, în diferite religii si filozofii, de-a lungul secolelor. Pentru prima data, toate partile Secretului au fost reunite într-o revelatie incredibila, care va transforma vietile celor ce o traiesc. Din aceasta carte, veti învata cum sa folositi Secretul în toate aspectele vietii dumneavoastra – obtinerea banilor, pastrarea si redobândirea sanatatii, relatiile interumane, fericirea si în orice interactiune pe care o aveti în aceasta lume. Veti începe sa întelegeti puterea ascunsa, nefolosita, care se afla în launtrul vostru si aceasta revelatie poate aduce bucurie fiecarui aspect al vietii dumneavoastra.

Sub tot ghiveciul ăsta mistico-danbrownian se ascunde, de fapt, o chestie care ţine mai mult de psihologie decât de vreo taină divină: e vorba de gândirea pozitivă. Na că v-am zis, acu nu mai trebuie s-o furaţi.

Pe locul trei,  „Walkiriile” lui Paulo Coelho (56 de exemplare). Pe locul patru, inevitabil, „Mănâncă, roagă-te, iubeşte”, de Elizabeth Gilbert. Pe poziţia următoare vine „Secretul: Învăţături zilnice”, de Rhonda Byrne aia de mai sus. Aşteptăm cu interes continuarea: „Secretul – minut cu minut” sau ceva de genul. Sincer, să vinzi o chestie despre psihologie ca pe o revelaţie păstrată din veacuri mie mi se pare o escrocherie fără margini, de unde şi înverşunarea mea fără margini. În fine, nu mai dau restul topului, îl găsiţi pe Mediafax. Abia pe locul 7 vine o carte care chiar să se cheme carte,  „Încă de pe atunci, vulpea era vânătorul”, de Herta Muller (19 exemplare), iar Coelho mai apare o dată în top 10.

Deci, ca să rezumăm, din 10 cărţi cinci sunt de genul ajutor – sfaturi de viaţă (mă întreb ce zice Rhonda Byrne despre furatul din librării), două de Coelho şi una despre o pseudovedetă a modei. Oare trebuie să ne bucurăm că există hoţi care fură şi cărţi sau să ne întristăm că au gusturi atât de proaste?

Măcar Mihaela şi Andreea nu mai figurează în top 10.

35 de gânduri despre „De ce dracu ai vrea să furi biografia lui Botezatu?

 1. De ce să furi „memoriile” lui Botezatu? Răspunsul e următorul: „Simplu, baros, fiindcă e un adevărat, e beton şi-i supercool, frătimeagule!”.
  Iar dacă devin mai sobru şi mai ponderat, o să constat că Mihaela şi Andreea n-au mai scos nicio carte nouă sau nu li s-au mai reeditat operele deja epuizate. Că altfel ar fi fost şi ele fruntaşe în topul despre care vorbiţi. Până una, alta, să recunoaştem că Mihaela are cel puţin un critic literar serios care o admiră – pentru ce şi cum scrie! – şi care a spus răspicat asta. Aşa că…

  1. Ăia care sunt în stare să-l găsească pe Botezatu cool sunt prea fraieri până şi pentru mediul ăla de inculţi în care trăiesc. Botezatu mi se pare opusul cool-ului. Poate doar ridicool să fie…
   Ăăă, n-au mai scos fetele cărţi? Ciudat, eu îmi aminteam că astă-vară la Gaudeamus n-aveai loc să treci pe lângă standurile editurilor care le publicaseră, că dădeau divele autografe şi era lumea grămadă. Dar poate că dădeau pe opere mai vechi, nu pe cărţi noi…

 2. Le-or fi furat ca sa le arunce, mai stii… Ce ma intreb eu e cat o sa creasca acum vanzarile la cartile astea din top. Si daca pentru asta e facut 🙂

  1. Din categoria hai să cumpărăm cea mai furată carte?
   Domle, poate că de aia e făcut, dar dincolo de asta e un fapt în sine: asta se fură. Pentru asta riscă oamenii. (Şi probabil coincide binişor deja şi cu topul vânzărilor).

    1. Asta poate să însemne că şi topul furăciunilor este pe bune, fie că şi topul vânzărilor este o găselniţă publicitară. Aşa că nu ne-am lămurit cu nimic, cred. 😦

 3. Mda, dacă sondajele astea sunt adevărate, deşi mă gândesc şi eu ca Adina că poate sunt făcute şi date publicităţii tocmai pentru a face oareşce vâlvă în jurul unei cărţi pe care ar trebui să n-o citim nici plătiţi, atunci nu ne rămâne decât să ne întristăm că unii riscă pentru a citi aşa aberaţii…
  Eh, de-ar fi cum zice Adina, să le fure ca să le arunce… 🙂

  1. Eu mă cam tem că topul e pe bune. Dacă Andreea Marin s-a vândut atât de bine la vremea ei, de ce nu şi Botezatu?
   Adică sigur, dând publicităţii un asemenea top Diverta are nişte calcule publicitare:
   a. se mai vorbeşte de Diverta
   b. cărţile alea capătă mai multă vizibilitate, ceea ce se poate traduce prin vânzări sporite o perioadă, eventual.
   Amintindu-mi însă topuri similare din alţi ani – unde figurau Dan Puric, de exemplu, de succesul comercial al căruia cred că nu ne mai îndoim, Andreea, MIhaela şi Coelho, de succesul cărora de asemenea nu ne îndoim – şi având în vedere toată mediatizarea tembelă a lui Bote cu blonda lui (noooo shit) mie tare-mi e că e pe bune.

   1. Dacă săpt trecuta ştirea zilei într-o seară era drama Columbeanu, ar trebui să nici nu ne mai mirăm că se fură biografia lu’ Botezatu…şi nici dacă la anul se vor fura memoriile lu’ Monicuţa…Din păcate, lucrurile se leagă între ele şi se culege ceea ce se seamănă.

     1. Cum nu?! :)) Îţi dai seama că ei sunt de fapt absorbiţi de lumea ca voinţă şi reprezentare şi când colo, dau de lumea reală a „nenoroştirilor zilei” şi sunt deturnaţi :))
      E clar că nu e vorba de o deturnare, dar mă gândesc şi eu că de aici puţin, de colo puţin, s-ar mai face de-o educaţie aşa, cât de cât, dar…nu e la modă promovarea culturii, nici măcar la un nivel de bun simţ…şi râdem, glumim, dar asta ne doare…

 4. Dar de asta ce spui? „Prima carte a lui Oreste Teodorescu (Codul lui Oreste) are 320 pagini, are copertile albastre, se gaseste in librarii si este pe locul 2 la vanzari Rao” 🙂

 5. Si-a scos Botezatu biografia!? habar nu aveam, de cartea Andreei stiam pentru ca atunci cand mai intram pe site-ul tritonic (acum o eternitate) era mai tot timpul pe pagina principala la un pret urias. Cat despre Botezatu, nu e mai toata ziua la tv? mai e ceva ce nu a spus lumii de a trebui sa publice si o bibliografie? Putem spera ca au fost furate pentru a fi folosite pentru foc, la urma urmei e criza.

  Acum am observat ca asta ar trebui sa fie prima parte a biografiei lui Botezatu lol

 6. Azi e 8 martie.E o zi deosebita in calendar.Avand in vedere si luind in considerare……bla..bla…bla….cadoul meu pentru tine este….youtube-The Lion Sleeps Tonight Hippo Singer [ps-de aia da faliment Divertis :s-a furat biografia lui Botezatu,daca ii furau „underwearii” ajungeau in top ten la CNN]

 7. @dj: ah, am ras de m-am spart si la postare si la comentarii; fiindca, desi e trist, mi-a trecut prin cap cum ar fi ractionat lumea daca topul ar fi stat asa:
  1. Heidegger, Sein und Zeit
  2. Kant – Critica ratiunii pure
  3. Darwin – Originea speciilor


  in fine, ai prins ideea! 😀

  1. Păi conform uneia dintre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească o ştire pentru a fi ştire – să fie despre ceva ieşit din comun – dacă topul ar arăta cum zici tu, abia atunci ar fi o ştire.

 8. C’mon, se vede de la o posta ca au luat prea multe de la edituri si acum incearca sa scape de stocuri. Sunt exact genul de titluri pe care le-ar fi comandat cu toptanul o librarie de inalta clasa, cum e Diverta. 😀
  Iar cate au fost furate pe bune e mai probabil sa fi fost furate de angajati, deci fara riscul ridicolului de a fi prins cu Botezatu in chiloti.

  1. Heh, stiu de la cineva care lucreaza la Diverta ca angajatilor li se scade din salariu pretul cartilor furate in timpul orelor lor de program. Ma indoiesc ca le fura ei.

  2. Mde, ştiu şi eu, Andrei? Comentariul tău porneşte de la o premisă a bunului gust acordată cititorului ca fiinţă colectivă pe care premisă eu una nu mă simt în stare să i-o acord în acest caz punctual. Cred că am un acces de cinism…
   (Cineva zicea pe blogul lui Capricornk 13 că poate or fi furat cartea lui Botezatu pentru că le-a fost ruşine s-o cumpere. 🙂 ).

 9. Banuiesc ca anul asta vor fi in top volumul doi din trilogia Botezatu, „Romantic porno”, Florin Piersic Jr. , biografia lui Coelho… Trist! Trist si ca idiotizarea TV are o prelungire atat de palpabila!
  @capricornk13 – Toate alea trei („Fiinta si timp”, „Critica…” etc) sunt mai groase decat cele din topul amintit! 🙂
  Dat fiind faptul ca sunt un impatimit al albumelor de arta, pentru DJ, „Munch” la Taschen in limba engleza, pret modic.
  Hai ca ma duc sa-mi fur cartea!

  1. Ok, o să mă uit în continuare după Taschen (m-am uitat, dar când m-am uitat eu nu era Munch). Da o să mă uit că poate găsesc măcar Waterhouse, pe care tocmai ce l-am descoperit.
   Acuma nuş ce să zic, ăia idiotizaţi de TV oricum nu erau în pericol să citească „Fiinţă şi timp”, iar publicul citit o să fie întotdeauna o minoritate. Da mie tot îmi pare rău de copacii tăiaţi aiurea ca să se tipărească Botezatu.
   Deşi, dacă teoriile despre mass-media susţin că ziarele de scandal au rolul lor social – damn, tre să revăd pasajul ăla! – atunci poate şi cărţuliile de genul ăsta au rolul lor, dar nu înţelegem noi.

   1. Uite că la copaci nu m-am gândit, dar mare dreptate ai! Cum ne batem joc de hârtie cu cărţi de-astea…mâine poimâine cine ştie ce biografii celebre mai apar că pare să fie din ce în ce mai în trend să bubuie de prostie şi să se mai pună şi-n potecă :))

    1. Pe de altă parte, mi se pare corect: dacă proştii ăia au avut succes proşti fiind, de ce să nu se ia şi alţi proşti după ei şi să încerce să aibă şi ei succes aşa, proşti şi inculţi şi vulgari cum sunt? Fiecare cu publicul lui. Modele de succes sunt multe şi nu-s toate conforme cu standardele morale, ceea ce nu le împiedică să dea rezultate.

 10. @A. Buzdugan: corect! 😀
  @dj: raportez, astazi nu ti-am gasit Munch in cele 2 librarii in care am intrat, insa mai cautam; erau insa, la preturi foarte bune, tizian, botticelli, renoir, breugelii, frida kahlo si cativa suprarealisti despre care n-am auzit in viata mea; parca scrisesesi la un moment dat si despre kahlo ca-ti place, nu? sau gresesc?

  1. La Kahlo îmi place persoana în ansamblul ei, cu pictura înglobată ca să zic aşa. Aş vrea să am un album cu picturile ei, dar nu mă frige. Munch, dacă găseşti. Sau John William Waterhouse. Ăla cu sirena de acum câteva postări.
   Altminteri, mă bucur să aflu că ai avut un shopping prodctiv. :). 9 filme! Wow!

 11. p.s: in schimb mi-am cumparat 2 rochii, un trenci, un sacou si 9 filme 😀 hai, c-am fost productiva! ma duc sa ma uit la Dangerous Liaisons, ca-mi era un dor de Malkovich de nu mai puteam!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.