Cică biografia lui Cătălin Botezatu a fost anul trecut cea mai furată carte din reţeaua Diverta. Conform Mediafax, s-au găsit nu mai puţin de 78 de demenţi care şi-au asumat riscul de a fi prinşi numai ca să fure biografia unei nulităţi artificiale care nu are nici măcar meritul de a fi un ins pitoresc sau original. E cu atât mai grav cu cât cartea a fost lansată la sfârşitul lui noiembrie, deci într-o lună a fost furată mai mult decât altele într-un an.

Pe locul al doilea se situează „Secretul” de Rhonda Byrne (73 de exemplare). Întrucât nu auzisem nimic despre asta, m-am uitat pe net să văz ce este. Cartea e scoasă de editura Adevăr Divin (?!) şi cică:

Secretul a fost transmis de-a lungul epocilor, a fost mult râvnit, ascuns, pierdut, furat si adus cu mari sume de bani. Acest Secret vechi de secole a fost înteles de câtiva dintre cei mai importanti oameni din istorie: Platon, Galileo Galilei, Beethoven, Edison, Carnegie, Einstein – alaturi de alti inventatori, teologi, oameni de stiinta si mari gânditori. Acum, Secretul a fost dezvaluit lumii. Parti din Marele Secret s-au aflat în traditiile orale, în literatura, în diferite religii si filozofii, de-a lungul secolelor. Pentru prima data, toate partile Secretului au fost reunite într-o revelatie incredibila, care va transforma vietile celor ce o traiesc. Din aceasta carte, veti învata cum sa folositi Secretul în toate aspectele vietii dumneavoastra – obtinerea banilor, pastrarea si redobândirea sanatatii, relatiile interumane, fericirea si în orice interactiune pe care o aveti în aceasta lume. Veti începe sa întelegeti puterea ascunsa, nefolosita, care se afla în launtrul vostru si aceasta revelatie poate aduce bucurie fiecarui aspect al vietii dumneavoastra.

Sub tot ghiveciul ăsta mistico-danbrownian se ascunde, de fapt, o chestie care ţine mai mult de psihologie decât de vreo taină divină: e vorba de gândirea pozitivă. Na că v-am zis, acu nu mai trebuie s-o furaţi.

Pe locul trei,  „Walkiriile” lui Paulo Coelho (56 de exemplare). Pe locul patru, inevitabil, „Mănâncă, roagă-te, iubeşte”, de Elizabeth Gilbert. Pe poziţia următoare vine „Secretul: Învăţături zilnice”, de Rhonda Byrne aia de mai sus. Aşteptăm cu interes continuarea: „Secretul – minut cu minut” sau ceva de genul. Sincer, să vinzi o chestie despre psihologie ca pe o revelaţie păstrată din veacuri mie mi se pare o escrocherie fără margini, de unde şi înverşunarea mea fără margini. În fine, nu mai dau restul topului, îl găsiţi pe Mediafax. Abia pe locul 7 vine o carte care chiar să se cheme carte,  „Încă de pe atunci, vulpea era vânătorul”, de Herta Muller (19 exemplare), iar Coelho mai apare o dată în top 10.

Deci, ca să rezumăm, din 10 cărţi cinci sunt de genul ajutor – sfaturi de viaţă (mă întreb ce zice Rhonda Byrne despre furatul din librării), două de Coelho şi una despre o pseudovedetă a modei. Oare trebuie să ne bucurăm că există hoţi care fură şi cărţi sau să ne întristăm că au gusturi atât de proaste?

Măcar Mihaela şi Andreea nu mai figurează în top 10.

Reclame