Scrise pe marginea paginii

În adormire

Şi ăsta e momentul în care iau o pauză de la recenziile de carte. În ultimul timp, toată treaba a devenit mai mult o mustrare într-un colţişor al minţii – ţţţ, n-ai pus recenzia aia – decât o plăcere şi, când se-ntâmplă aşa, e cazul să te opreşti. Am la treabă IRL de nu-mi văd capul. Şi, pe de altă parte, am senzaţia că am devenit un soi de anexă a cărţilor pe care le citesc, ceea ce nu-i sănătos.

La un moment dat, discutam cu un prieten despre faptul că ar trebui să închid unul din bloguri, că n-am cum să mai ţin două. Eram în dubiu pe care să-l închid, moment în care el mi-a spus, jignindu-mă, fără să vrea, într-un mod înfiorător: „Păi lasă-l pe ăla de cărţi, că e mai interesant să citeşti ce are de zis cineva despre o carte decât ce zice el aşa, în general”. Ăsta a fost un semnal suplimentar de alarmă: chiar nu mai sunt şi altceva decât un cititor?

N-o să închid blogul ăsta, o să mai postez din când în când, când o să găsesc vreo idee de adus în discuţie (am una chiar acum, dar o să pun după Paşti), dar recenzii conştiincioase la ce citesc n-o să mai scriu un timp nedeterminat (adică până îmi va reveni cheful de asta).

În schimb, dacă tot există poezia de sâmbătă, o să fac şi eu rubrica Tabloul de Sâmbătă, iaca! în care o să pun câte un tablou care-mi place şi o să zic aşa cum mă pricep de ce îmi place. Nu vreau să dau lecţii de artă nimănui, pentru că sunt complet ignorantă, ce vă propun este să explorăm împreună, în măsura în care aveţi chef, un domeniu despre care nu ştiu mai nimic, dar care mă atrage.  (Vă promit însă că n-o să mă apuc de pictat!). În fond, Biblioteca Babel trebuie să fie locul unde s-au amestecat toate limbile şi limbajele, deci de ce nu şi-ar găsi şi pictura loc în ea?

Cine are treabă cu mine fie mă găseşte pe celălalt blog, fie poate să stea aici răbdător, că trec eu  o dată pe săptămână să şterg praful.

22 de gânduri despre „În adormire

 1. Dacă mă gândesc că eu nici nu prea ţi-am vizitat celălalt blog, aş zice că te înţeleg şi că este un exemplu al faptului că putem deveni anexe la ceea ce citim…pe de altă parte, o să-mi lipsească recenziile tale de unde mai adăugam şi eu pe lista de citit 🙂 (Am remediat lacuna şi te am în blogrol cu ambele de-acum 🙂 )
  Oricum, sunt perioade şi perioade…am momente în care am senzaţia că mă restrâng la a fi mult prea legată de ce citesc, o anexă, şi am sentimentul de irealitate şi de refugiu destul de pregnant, dar cred că sunt doar mici pauze normale, necesare, concediu de odihnă de la altele :)) pentru că nu durează mult 🙂

  1. Ei, nu am avut niciun moment pretenţia sau aşteptarea ca oamenii care citesc aici să citească şi celălalt blog. Pe unii îi interesează numai cărţile şi e dreptul lor. Eu însă, pe de altă parte, nu fac bine dacă mă rezum numai la atât. Şi la mine problema e că refugiul de care zici tu se cam transforma în domicilu permanent.
   Şi oricum n-am plecat decât ca să mă întorc mai cu chef la un moment dat, de aia nici nu l-am închis.

   1. Doar nu ştiam de celălalt blog…l-am descoperit însă ieri 😀
    Păcătoasă treaba asta cu refugiul, eu am reuşit să-mi fur căciula singură şi să variez refugiile cât pot de mult (carte, film, muzică, blog) :)) halal soluţie :))
    Te aştept cu chef 🙂

 2. @dj: of, sa stii ca tot n-am gasit (inca) Munch, dar caut 🙂 sper sa-ti aduc material pentru tabloul de sambata; in ceea ce priveste postarile despre carti, simt un vant de dreptate in ceea ce spui 🙂 mai ales ca nici eu nu m-am omorat in ultima vreme, tot din motive de treaba IRL; iar celalalt e absolut delicios, in special povestile cu dl. Balaurexu, pe care eu una la citesc cu delicii 🙂
  cand ai chef sa scrii despre carti, scrie, ar fi pacat, ca scrii foarte misto – stii parerea mea dealtfel;
  paste fericit – sau vacanta placuta, cum doresti sa sarbatoresti 🙂

 3. @ Dragoş C
  Ar fi haios, că poate aşa mai descopăr şi alte tablouri şi pictori interesanţi-

  @ adinab
  Evident c-o să-mi revină şi cheful de recenzii. Până atunci, sper să ne distrăm cu tablourile.

  @ ck13
  Păi da, vreau să mă ocup ceva mai mult de Domnul Balaurexu, dar şi de Sfântul Pafnutie cel Lesne Descălecătoriu. Şi ţie vacanţă plăcută!

 4. Libraria Gaudeamus online, daca nu, la targul de carte, DDC, Libraria Noi distribuie albume Munch.
  O sugestie, bagati si ”necunoscuti” gen Vladimir Kush.

 5. @ A Buzdugan
  În măsura în care eu însămi ştiu de ei, sigur. Pe de altă parte, primesc sugestii. O să investighez cum e cu Vladimir Kush şi dacă e pe gustul meu.

  @ Dănuţ
  Sunt curioasă dacă talentul ăla este doar o formă sau un fond, ceea ce nu ştiu deocamdată.

  @ Aspoiu
  Păi vine el, da mai încet, că-l tot trânteşte măgarul.

 6. mie(nu ca m-ar fi intrebat cineva) mi se pare o decizie buna pentru ca cartile de regula au un oarecare cuvant inainte si scurte descrieri pe coperta din spate. Plus ca eu ma gandeam cand citeam postul tau ca de fapt nu am citit nici o carte din cauza ca mi-a placut vreun review pe undeva, dar poate altii sunt altfel.

 7. @ Marin Anton
  Mulţumesc, sper că aţi avut parte de nişte zile frumoase, şi la propriu şi la figurat.

  @ dragos c
  OK, săptămâna asta îi dau şi eu drumul, că n-am avut cum să încarc imagini în week-end-ul trecut.

  @ Drpy
  Păi da, dar cuvântul înainte şi descrierile sunt menite să te facă s-o cumperi, nu va scrie niciodată pe coperta din dos „Nasoală! N-o recomand!”. O recenzie te poate ajuta să-ţi faci idee despre ce e cartea; sau poate că scoate în evidenţă aspecte care ţie ţi-au scăpat, în cazul unei cărţi deja citie.

 8. Luna aprilie pare nefasta pentru blogurile livresti – acum doi ani a plecat terorista, acum tu…

  Nu incerc sa te conving sa-ti schimbi intentia, pentru ca la tine sunt ratiuni interioare, nu presiuni exterioare ca in cazul luciat. Blogul nu este, nu trebuie sa devina o obligatie. Sper numai sa iti revina cheful intr-o zi…

  Intre timp, m-am reintors eu la scris despre carti [de hartie] – nu stiu cat o sa ma tina…

 9. O remarcă din partea Moshului SF:
  Orice lucru în viaţă este interesant atâta vreme cât îl faci cu plăcere. Când devine obligaţie, lasă-l în plata Domnului!
  Pe de altă parte, eu descoperind mai târziu, ca orice mosh care se respectă, intenţiile tale, vreau să te întreb doar atât: recenziile respective le scriai pentru că trebuia să le citim noi sau pentru că aşa simţeai tu nevoia? Când ai să poţi răspunde sincer la această întrebare, nu mă îndoiesc de un lucru, şi anume că vei şti singură ce ai de făcut în continuare.
  Până atunci eu voi continua să te păstrez în blogroll drept ceea ce eşti: A REAL DREAMING JEWEL !!! (Subscriu la ce-am zis şi Băbutza şi Piticu SF, dar – ştii – ei „e” mai timizi de felul lor!) Sănătate!

 10. @ A Reader
  Păi situaţia e dinamică, şi asta e bine: plec eu, te întorci tu, deci nimic nu se pierde, totul se deplasează.

  @ Monica
  Mulţumesc!

  @ Moshul SF
  Recenziile le scriam nu ca să le citească alţii, ci ca bază de plecare ca să discut cu alţii despre cărţi, o chestie care în viaţa reală nu prea se putea petrece, pentru că oamenii pe care-i cunoşteam fie nu citeau, fie nu citeau ce citeam eu. Nu mi se pare însă că discuţia a decurs prea bine aici pe blog, adesea m-am trezit monologând, ceea ce nu era deloc intenţia mea. Poate că, dacă dialogul ar fi fost mai viu, aş fi fost mai motivată să continui; probabil că n-am suficiente talente în arta conversaţiei, a celei beletristice cel puţin. Eu am gândit acest blog – pe ambele de fapt – ca pe o conversaţie cu alţi oameni, nu ca pe o tribună de la care să-mi exprim eu ideile nemaiauzite.
  Pe de altă parte, îmi era de folos faptul că scriam recenziile. Eu gândesc mai bine în scris şi, ca urmare, încercând să scriu ceva despre carte, ajungeam să-mi lămuresc anumite aspecte la care poate altfel nu m-aş fi concentrat. A fost, deci, o bine-venită completare a actului de lectură.
  Mă rog, alte răspunsuri n-am deocamdată.
  Altminteri mulţumesc pentru aprecieri şi complimente Băbuţei şi Piticului SF, asta până la târg, când o să am ocazia să le transmit personal.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.