Citește un fragment!

Dincolo de noapte – ecouri

Au apărut câteva recenzii la antologia Dincolo de noapte: 12 fețe ale goticului, așa că le trec aici:

MediaTarget are numai cuvinte de laudă:

Cartea adună 12 poveşti interesante ale genului gotic, pe care editorul le-a ales pentru a concura cu maeştrii genului, Edgar Allan Poe, Bram Stoker, Stephen King, Anne Rice, Charlaine Harris. Credem că a reuşit. Selecţia poveştilor este foarte bine făcută, temele alese pe potrivă (vampiri, vârcolaci, îngeri, ucigaşi în serie, stafii, tinere prizoniere, călugări, etc.), redactarea exemplară, coperta superbă şi hârtia de calitate deosebită. Nu credem că avem ce reproşa editorului şi editurii, dimpotrivă, îi felicităm pentru această reuşită, ca şi pe autorii care au fost selectaţi şi care s-au achitat cu brio de sarcină, fie că e vorba de cei foarte tineri (Narcisa Stoica, Laura Sorin, etc.), fie că e vorba de cei arhicunoscuţi (Liviu Radu, Florin Pîtea, etc. – îi vedeţi pe toţi pe copertă).

Printre cele cinci povești evidențiate în mod special se numără și a mea, alături de textele unor scriitori mult mai experimentați decât mine, adică Ștefana Czeller, Florin Pîtea, Oliviu Crâznic și Ciprian Mitoceanu. Zice așa:

Incredibil de bună este povestea Laurei Sorin, despre o confruntare înger-demon cu totul atipică, pe fondul unei apocalipse cu zombi! Idee şi scriere total originale, foarte frumoase. (…) Putem spune că Oliviu şi domnişoara Sorin ne-au dat cele mai multe momente de suspans din toată antologia!

La rândul său, Florin Pîtea a citit antologia și spune, pe blogul lui, ceva de bine și despre Copiii Diavolului. Lucru pentru care îi mulțumesc, mai ales că în micuța noastră lume scriitorii nu reușesc totdeauna să fie amabili unii cu alții.

Una dintre cele mai bine realizate povestiri din antologie este însă „Copiii Diavolului” de Laura Sorin. Ca text de debut, este remarcabil. Narat la persoana întîi de căte o protagonistă-eroină – sau, mai exact, antieroină – textul prezintă o apocalipsă urbană cu zombi în Bucureşti la care îngerii şi diavolii sînt simpli spectatori. Aş vedea în relaţia dintre protagonistă şi un înger ineficient o trimitere intertextuală la romanul lui Terry Pratchett şi Neil Gaiman intitulat Good Omens, însă Laura Sorin tratează această temă într-o manieră originală şi memorabilă.

La acestea adaug și mai vechea mențiune de pe Hyde Park:

O apariţie interesantă pe piaţa de carte: 12 scrieri româneşti care conţin poveşti cu vârcolaci, îngeri, mistere, tragedii, intrigi, catacombe… Un experiment unicat, deoarece acest gen literar nu este des întâlnit în România. (…) Reunite sub titlul “Dincolo de noapte”, cele 12 poveşti gotice româneşti sunt de o frumuseţe stranie, înfricoşătorul nefiind…înfricoşător, ci doar insinuant. Pe alocuri apare chiar un umor subtil, greu de găsit în aceste vremuri deloc “gotice”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.