Citește un fragment!

Și-ncă una despre gotic!

Antologia Dincolo de noapte: 12 fețe ale goticului este recenzată în Observator Cultural, de Cătălin Badea-Gheracostea. Concluzia lui este că „Dincolo de noapte. 12 fețe ale goticului, este o antologie care nu poate lăsa indiferent cititorul român. Este o carte unică, fragilă prin punctele ei slabe, minunată prin arcele și ogivele imaginare care subîntind flăcările iadului, cele care, după Blaga, luminează raiul„.

Care-s unele și care-s altele, puteți vedea în articolul intitulat „Flamboaiant și fragil – goticul românesc la 2012”.

Și-acum, narcisistă fiind, să pun pasajul despre mine, că prea-i zice frumos:

Cea mai mare surpriză, ca reușită literară, îi aparține debutantei pure – adică primul ei text publicat este cel din 12 fețe ale goticului – Laura Sorin. Copiii Diavolului (23 de pagini, cronotop modern românesc) este o apocalipsă sui-generis, relatată la persoana întîi de o diavoliță. Bucureștiul sucombă sub valurile morților-vii, iar diavolița salvează o cîtime din populație prin pact faustic. Dar nu în narațiune, deși bine condusă, stă puterea textului Laurei Sorin, ci în personaje și limbajul lor. Există ironie, umor, inteligență și, lucru foarte rar în acest volum, poezie în monologurile sau redarea percepțiilor personajului principal. Nimic pretențios, nimic strident, nimic forțat în frazele descriind Bucureștiul sau în cele povestind crearea de către oameni a diavolilor – „Eliberarea“. Superbă secvența unde ni se arată locuința diavoliței, cu doar un tablou și un covor în singura ei cameră, și ni se motivează de ce este așa (p. 174). Sau cea în care diavolița se plimbă dînd din coadă prin oraș (p.170)… Dacă se adaugă la acestea și finalul de apocatastază luată peste picior – căci Laura Sorin pricepe foarte bine ce scrie –, Copiii Diavolului este cel mai substanțial text și, îndrăznesc să spun, cel mai valoros text din volum.

Ok, acuma să știți că m-am cam panicat. Fără glumă. Dacă nu mai reușesc să scriu una la fel?

Altminteri, motivul pentru care nu mai apuc să fac prea multe pe blog este că am un dead-line la sfârșitul lunii și că am tras să termin o nouă povestire, în foarte puținul timp liber pe care mi-l lasă serviciul. În seara asta o să pun punctul final, mai am de scris o scenă. Sper să fi ieșit bine.

5 gânduri despre „Și-ncă una despre gotic!

  1. @ d.orin, bogdan
    Mulțumesc și la mai multe (sper eu).

    @ cartușe (jucăușe)
    Eu m-am panicat în modul cel mai sincer. Dar, întrucât de măcar două ori pe lună mă las de scris cu toată sinceritatea și mă apuc din nou, sper că asta e o fază trecătoare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.