Cărţi: Note de lectură

Fișă de parcurs: aoleu!

Sunt pe la jumătate cu David Mitchell și Bone Clocks mă cam irită. Probabil, așa cum mi-a spus-o deja Atlasul norilor, Mitchell nu e genul meu. Iarăși povești diferite, care se ating la colțuri așa, peste timp. Mă întreb dacă am o problemă cu scriitorul sau cu ideea pe care el pare să insiste: că lucrurile în viață se petrec cu un sens și o ordine.

Culmea e că filmul Cloud Atlas mi-a plăcut – pe ecran toate coincidențele alea parcă n-au mai fost atât de supărătoare, dar asta probabil pentru că suntem obișnuiți, din ce în ce mai obișnuiți, ca filmele să ne ofere așa ceva. De exemplu, capitolul Luisei, care la lectură mi s-a părut tras de păr și hollywoodian-forțat cu toate exploziile și coincidențele lui, în film nu mi-a mai distonat la fel de mult deși în linii mari povestea tot aia era. Poate să-i dăuneze unei cărți faptul că e prea cinematografică sau pur și simplu fostul frate Wachowsky și-a făcut bine treaba cu Cloud Atlas?

Îmi aduc aminte că am văzut filmul anul trecut, la Festivalul de SF de la Râșnov, gândindu-mă iritată că e o porcărie să transmiți ideea că fiecare ins contează și că actele lui individuale pot avea impact cândva în viitor, pentru că de fapt majoritatea oamenilor sunt insignifianți și gesturile lor la fel, neputând uneori să influențeze nici măcar ce se petrece în jurul lor, darămite universul și tot restul. Și că, pe final, am ajuns la concluzia care m-a surprins și pe mine că de fapt e bine să faci și astfel de filme, care să le arate oamenilor cum ar trebui să fie. Pentru că instinctul de conservare ne ajută să supraviețuim ca specie dar altruismul e cel care ne-a împins de multe ori să evoluăm.

*

Am separat lucrurile, deci cine vrea să știe ce-mi trece mie prin cap în general poate urmări blogul dreamingjewel.wordpress.com, iar cine e interesat de cărțile pe care le-am citit poate hoinări în continuare prin Biblioteca Babel, aici de față.

7 gânduri despre „Fișă de parcurs: aoleu!

 1. Nici eu nu m-am înțeles deloc cu Cloud Atlas, mi s-a părut excesiv de lunga, plictisitoare si încărcată de clișee. cred ca problema e ca el încearcă ceva prea grandios cu prea putina substanță – si ideea asta de destin nu e suficienta sa susțină tot „edificiul” asta.

  1. Cloud Atlas este, pe părți, suportabilă, ansamblul însă nu se leagă cum trebuie după părerea mea.
   Pe măsură ce înaintez în Bone Clocks ajung la concluzia că Mitchell pur și simplu descrie foarte bine o serie de lucruri pe care și alții înaintea lui le-au descris la fel de bine.
   ȘI am așa un frison de oroare când mă gândesc ce fiori de entuziasm se vor răspândi prin blogosfera românească apropo de cartea asta. Bine, au am citit în ultimii ani mai mult fantasy și horror și de aia l-am și ales pe el, ca să fac o tranziție ușoară înapoi către mainstream.

 2. Te contrazic. We are all connected 🙂 . Fiecare fiinta umana si fiecare gest al ei influenteza viitorul. Richard Dawkins a spus ceva foarte fain acum cateva zile: „If the bullet had missed the Archduke, every sperm that fertilised an egg since 1914 would’ve failed to do so. We’d none of us have been born.” Si are dreptate. Daca Primul Razboi Mondial nu s-a fi produs, 99% din toti locuitorii actuali ai Pamantului nu s-ar fi nascut. Bunicii si strabunicii nostri ar fi avut copii, dar fractiunea de secunda a conceptiei care a dus pana la urma la noi ar fi fost alta, iar parintii si bunicii nostri nu s-ar mai fi nascut.

  Si evenimentele acestea majore sunt influentate de o infinitate de evenimente aparent nesemnificative. S-ar fi putut produce o infinitate de evenimente nesemnificative care sa-l impiedice pe asasin sa-l omoare pe printul mostenitor. Asasinul putea sa se aplece sa ridice un copil care s-a julit la genunchi si astfel sa rateze atentatul. Acea cazatura a copilului ar fi dus astfel la inexistenta tuturor miliardelor de locuitori actuali ai Terrei.

  Acum cativa ani s-a facut mare tampam cu faptul ca si George W. Bush si Printul Charles se inrudesc cu Vlad Tepes. We are all connected. Toti barbatii din anul 2014 au un cromozom Y care se trage dintre-un barbat ce a trait acum 59.000. Daca cineva ar merge in trecut si l-ar omora pe acel barbat atunci lumea anului 2014 nu ar mai avea nicio legatura cu lumea actuala. We are all connected.

  Si faptul ca eu iti scriu acum in loc sa lucrez la doctorat va duce la inexistenta anumitor nepoti ai mei care s-ar fi nascut daca nu ti-as fi scris si la existenta altora care au devenit posibilitati datorita faptului ca ti-am scris 🙂

  1. Cu riscul de a-ți periclita doctoratul, nu-s în totalitate de acord cu tine. Cred că unele lucruri, la scară istorică, tot s-ar întâmpla, indiferent ce facem eu sau tu. La asta mă refeream, de fapt, nu la ce zici tu (aia e cu totul altceva), dar nemaiscriind decât știri de două parale timp de trei an abilitățile de exprimare mi-au mai ruginit.
   De exemplu cred că, dacă arhiducele Ferdinand n-ar fi fost împușcat, războiul tot ar fi izbucnit, pentru că se acumulaseră niște tensiuni; declanșatorul a fost moartea acestui om, dar dacă asta nu s-ar fi petrecut, ar fi apărut alt declanșator. (Sigur, dacă primul război mondial ar fi început altfel, cel mai probabil noi nu ne-am fi născut, suntem din punctul ăsta de vedere, toți, creaturi ale circumstanței.) La fel, faptul că oameni de știință sau cercetători au ajuns, independent, unul de altul, la aceeași descoperire sau invenție – ceea ce s-a petrecut în unele cazuri – arată că unele lucruri, la nivel macro, oricum s-ar fi întâmplat, deci nu influențăm istoria, fiecare, așa cum ne-ar conveni să credem. Și, de altfel, dacă am înțeles bine, unele invenții vitale pentru supraviețuirea omenirii, în epoca primitivă, n-au stat într-un singur om, ci au fost descoperite concomitent aproape, în mai multe locuri, aflate la distanțe mari unul de altul, de grupuri de populație care nu țineau legătura unele cu altele.
   Adică suntem toți conectați, da, dar s-ar putea ca asta să nu conteze chiar atât de mult la scară istorică.

   1. Istoria actuala nu mai considera Primul Razboi Mondial inevitabil. El s-a produs din cauza faptului ca cel mai tanar stat al Europei – Germania, a fost pus cu spatele la zid de o alianta care a continut aproape toate statele din jur, in principal Franta, Belgia, Italia si Rusia. Si Germania nu ar fi putut declansa razboiul de una singura, iar Imperiul Austro-Ungar nu ar fi fost scuturat din amorteala nonviolenta care i-a caracterizat aproape intreaga istorie, decat de un eveniment atat de traumatic ca si uciderea arhiducelui.

    Dar cred ca am deviat mult de la subiect 🙂 Tie ti se pare ca Cloud Atlas vorbeste de evenimente la scara istorica? Ceea am sustinut mai sus si vad ca esti si tu de acord, este ca suntem conectati toti conectati si tocmai despre aceste conexiuni si evenimente mititele vorbeste Cloud Atlas.

    1. Da, am deviat, dar ăsta-i tot hazul.
     Atlasul norilor parcă vorbește și despre evenimente cu impact mai mare, din câte îmi amintesc, măcar în anumite situații. Sonmi, clona, declanșează un soi de revoluție, Luisa Rey încearcă să împiedice un dezastru ecologic și nu numai, și nu mai țin minte personajul ăla din viitorul distopic ce face, că am citit cartea acum niște ani, dar este animat, în parte, și de memoria lui Sonmi, devenită o zeitate. Adică sunt niște ecouri în timp transmise între personaje aflate la rândul lor, unele dintre ele, în locuri sau situații excepționale. Jocul parcă mi se pare la un nivel mai ridicat. Oamenii ăia, unii dintre ei, se pun conștient în calea unor forțe, în timp ce eroii din Bone clocks nu încearcă decât să-și vadă de viețile lor.

     Eu nu contest de fapt că suntem toți conectați, cred doar că asta nu are neapărat semnificațiile și consecințele pe care literatura le scoate de-aici. Cred, de exemplu, că indiferent ce-aș face eu, asta n-ar opri conflictul din Irak.

     Pe de altă parte sunt de acord cu Mitchell când sugerează că dacă fiecare dintre noi ar fi mai bun lumea ar fi mai bună.

 3. „… instinctul de conservare ne ajută să supraviețuim ca specie, dar altruismul e cel care ne-a împins de multe ori să evoluăm.”
  Doamne, ce frumos ai spus-o! Mi s-a lipit de inimă 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.